skip to Main Content
210 3318065-6 210 3213570 info@ioc.gr

INDUSTRY NEXT : Εξερευνώντας το αποτύπωμα της νέας εποχής

 

Στις 25/11 πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία, φτάνοντας τον μέγιστο δυνατό αριθμό ψηφιακών συμμετοχών, το πρώτο virtual dialogue στην ενότητα “Brand Next”.  Παρακολούθησαν στελέχη από τον χώρο του banking, του retail, των τροφίμων, των καπνικών προϊόντων, των φαρμακευτικών προϊόντων, των δομικών υλικών, της έρευνας αγοράς, των media, του branding & design, της διαφήμισης και του ακαδημαϊκού χώρου.

O Κώστας Μουλακάκης, Director Marketing and Commercial Integration for South-East EU της εταιρίας Παπαστράτος και η Έλενα Χρυσαφογιώργου, Head of Omnichannel Experience της εταιρίας Παπαστράτος συζήτησαν με τον Τίτο Σιμιτζή, General Manager της Alternative Research Solutions το case study του IQOS και αλληλοεπίδρασαν με το κοινό με ενδιαφέρουσες ερωτήσεις και με κεντρικό θέμα τη μεταμόρφωση μίας εταιρίας με οδηγό την Επιστήμη και το Consumer Experience.

Συγκεκριμένα, όπως συζητήθηκε κατά την διάρκεια του Virtual Dialogue, το case study του business transformation της Παπαστράτος, θυγατρικής εταιρείας της Philip Morris International (PMI) εξαιτίας του IQOS είναι ένα ολοκληρωμένο μάθημα επιχειρηματικότητας στη σύγχρονη εποχή. Δεν αφορά μόνο το μάρκετινγκ, αλλά όλα τα μέρη και όλα τα επίπεδα μίας επιχείρησης, από τη διοίκηση μέχρι τις πωλήσεις και το HR και από τον CEO μέχρι τον υπεύθυνο στις αποθήκες.

Είναι πολύ ενδιαφέρον να συνοψίσουμε ότι το εγχείρημα αυτού του μετασχηματισμού περιλαμβάνει 6+1 σπουδαία μαθήματα για όλους εμάς που αγωνιζόμαστε να προσαρμοστούμε σε μία εποχή ραγδαίων αλλαγών:

1) Είναι καλύτερα να αποδεχτείς τον «ελέφαντα στο δωμάτιο». Πολύ συχνά οι επιχειρήσεις έχουν θέματα ή προβλήματα που απλά αρνούνται να αναγνωρίσουν. Κάθε μεγάλη αλλαγή ξεκινάει με την αναγνώριση του «ελέφαντα στο δωμάτιο» και αντί να είσαι το πρόβλημα, να είσαι η λύση. Η PMI αναγνώρισε πρώτη απ’ όλους στη βιομηχανία της ότι το κάπνισμα πηγαίνει ενάντια στις επιταγές της κοινωνίας και αποφάσισε να αλλάξει.

2) Ακολούθησε πάντα τον σκοπό σου με θάρρος. Είναι το μόνο που μένει σταθερό και όλα τα άλλα μπορούν να αλλάξουν. Οι διαδικασίες, το προϊόν, το ταλέντο που χρειάζεσαι, μεταβάλλονται και ξαναχτίζονται από την αρχή. Το όραμα είναι εκεί, σε εμπνέει και σε καλεί να το ακολουθήσεις. Τo όραμα της PMI είναι ένας smoke free κόσμος και συνοψίζεται σε τρεις φρασεις. Αν δεν καπνίζεις, μην το ξεκινήσεις. Αν καπνίζεις, να το διακόψεις. Αν δεν διακόψεις, άλλαξε. Τρεις φράσεις που θαρραλέα οδηγούν την εταιρεία και τους ανθρώπους της στο μέλλον.

3) Άλλαξε με κέντρο τον καταναλωτή και τις ανάγκες του. Πολλές φορές η αλλαγή αυτή δεν πρέπει να περιοριστεί στο ίδιο το προϊόν ή την υπηρεσία, αλλά να αφορά την εμπορική πολιτική, τη δομή και τον τρόπο (συν)εργασίας, την κουλτούρα της εταιρείας, ακόμα και τον ίδιο τον σκοπό ύπαρξής της. Σε ό,τι αφορά το νέο προϊόν της Παπαστράτος, η εταιρεία επανεφηύρε ολοκληρωτικά τον εαυτό της και έθεσε νέο σκοπό ύπαρξης γύρω από τις επιθυμίες των καταναλωτών της. Αλλά δεν σταμάτησε εκεί. Αναδιοργάνωσε τον τρόπο συνεργασίας, έσπασε τα σιλό ειδικοτήτων και έφτιαξε project teams, με πολλές ειδικότητες, που ασχολούνται με την λύση συγκεκριμένων προβλημάτων.

4) Η αποτυχία είναι πάντα πιθανή. Δεν είναι κακό να αποτύχεις, αλλά οργανώσου και φρόντισε να αποτυγχάνεις γρήγορα και χωρίς μεγάλο κόστος, να μαθαίνεις από τα λάθη σου, γιατί έτσι θα προχωρήσεις μπροστά και θα τελειοποιήσεις το προϊόν και τις διαδικασίες σου. Η Παπαστράτος  οργάνωσε με τέτοιον τρόπο τη λειτουργία της, ώστε να βελτιώνεται μέσα από trial and error. Άλλωστε όταν είσαι πρωτοπόρος, είσαι πάντα σε αχαρτογράφητα νερά. «Επιτυχία είναι να κινείσαι από την μία αποτυχία στην άλλη χωρίς να χάνεις τον ενθουσιασμό σου», είπε ο Τσώρτσιλ.

5) Το όραμα κινείται από πάνω προς τα κάτω, αλλά η καινοτόμα αλλαγή από κάτω προς τα πάνω. Για να αλλάξει κάτι, πρέπει το top management να πιστεύει στο νέο όραμα. Αλλά για να υλοποιηθεί η αλλαγή και να προχωρήσει η εταιρεία προς το όραμα αυτό, πρέπει να εμπνεύσεις όλο το προσωπικό για το όραμά σου και να τους δώσεις την απαραίτητη πρωτοβουλία και τα εργαλεία που χρειάζονται για να φέρουν την αλλαγή. Η καινοτομία στην PMI δεν υλοποιήθηκε μόνο γιατί οι επικεφαλής της τόλμησαν κάτι νέο, αλλά γιατί ο κάθε υπάλληλος εμπνέεται καθημερινά από αυτό και έχει την ευχέρεια να συνεισφέρει στην υλοποίησή του, προτείνοντας καινοτομίες που φτάνουν πίσω στους επικεφαλής.

6) Αν δεν αλλάξεις την κουλτούρα σου συνολικά, δεν μπορείς να αλλάξεις πραγματικά τίποτε. Η ΡΜI και η Παπαστράτος είναι εταιρείες που για δεκαετίες υπήρξαν συντηρητικές. Για να μπορέσει η καινοτομία να επιβιώσει σε ένα τέτοιο περιβάλλον, πρέπει πρώτα να αλλάξεις το ίδιο το περιβάλλον. Πρέπει να εξηγήσεις το όραμα, να επανεκπαιδεύσεις τους ανθρώπους, πρέπει να βρεις νέους που μοιράζονται το όραμά σου, να φτιάξεις θέσεις και κανάλια μέσα στον οργανισμό που στηρίζουν και καλλιεργούν τη νέα κουλτούρα. Αλλιώς η κουλτούρα τρώει την στρατηγικήγια πρωινό .

6 + 1 Λειτούργησε με την λογική των startups. Όλα τα παραπάνω είναι σαφείς πρακτικές των startups και είναι εντυπωσιακό πώς μία τεράστια εταιρεία όπως η PMI και ειδικότερα η Παπαστράτος, μπορεί να δημιουργήσει μία startup μέσα της που, με τις κατάλληλες συνθήκες (ανοικτό μυαλό, ελευθερία κινήσεων, προστασία από το «κατεστημένο» της επιχείρησης, κλπ.) μπορεί όχι μόνο να αναπτυχθεί μέσα στην ίδια την επιχείρηση, αλλά και να συμπαρασύρει τελικά όλη την υπόλοιπη επιχείρηση στη δική της καινοτόμα λογική.

Το μεγαλύτερο μάθημα από το case study αυτό, στην ΡΜI και στην Παπαστράτος  είναι ότι, όταν θέλεις να αλλάξεις ριζικά, δεν φτάνει να αλλάξεις τον σκοπό σου, πρέπει να αλλάξεις το mindset συνολικά και την μέθοδο με την οποία επιδιώκεις τον σκοπό αυτό.

Back To Top
Institute of Communication